dr Łukasz Mąka

Zakład Bezpieczeństwa Żywności (NIZP-PZH)
Doktorat obroniony w NIZP-PZH w dniu 19.10.2016.

Opiekun naukowy: dr hab. Magdalena Popowska
pokój: 426A, IV piętro
telefon: 54-21-381
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.

 

 

Tematyka Badawcza:
Badania nad lekoopornością szczepów Salmonella spp. wyizolowanych z żywności w Polsce
Celem podjętych badań jest określenie poziomu lekooporności wśród pałeczek Salmonella izolowanych z żywności na terenie Polski. W ramach realizacji powyższego założenia planowane są badania pozwalające na określenie częstości występowania izolatów opornych na wybrane antybiotyki, a także zbadanie mechanizmów oporności wraz z wykryciem elementów genetycznych jako nośników zidentyfikowanych determinantów oporności. Uzyskane wyniki pozwolą na ocenę potencjalnego ryzyka związanego ze spożyciem zanieczyszczonej żywności opornymi szczepami Salmonella co jest bardzo istotne dla bezpieczeństwa zdrowotnego ludności. Badania nad lekoopornością Salmonella zostały zrealizowane w ramach grantu Narodowego Cetrum Nauki „Preludium” UMO-2011/01/N/NZ9/00197.

Publikacje:

  1. Mąka Ł., H. Ścieżyńska, A. Grochowska, K. Pawłowska, B. Windyga, K. Karłowski „Wrażliwość pałeczek Salmonella wyizolowanych z żywności z terenu Polski na wybrane chemioterapeutyki” Bromat. Chem. Toksykol. XLIII, 2010, 3 str. 260-265
  2. Madajczak G., J. Szych, B. Wójcik, Ł. Mąka, K. Formińska. „Validation of direct plating of a stool sample as a method for Listeria monocytogenes detection” Annals of Agricultural and Environmental Medicine vol.19, 2012 (1), 69-74                                           
  3. Ścieżyńska H., E. Maćkiw, Ł. Mąka, K. Pawłowska. „Nowe zagrożenia mikrobiologiczne w żywności” Rocz Panstw Zakl Hig 2012, 63, Nr 4, 397 – 402
  4. Mąka Ł., E. Maćkiw, H. Ścieżyńska, K. Pawłowska, M. Popowska. Antimicrobial susceptibility of Salmonella strains isolated from retail meat products in Poland between 2008 and 2012. Food Control 36 (2014), 199 – 204
  5. Mąka Ł., Maćkiw E., Ścieżyńska H., Popowska M. 2015. Antimicrobial resistance of Salmonella strains isolated in Poland from food other than meat. Annals of Agricultural and Environmental Medicine. In press.
  6. Mąka Ł., Maćkiw E., Ścieżyńska H., Modzelewska M., Popowska M. Resistance to Sulfonamides and Dissemination of sul Genes Among Salmonella spp. Isolated from Food in Poland. Foodborne Pathogens and Disease, 2015, 12 (5), 383-389.
  7. Maćkiw E., Mąka Ł, Ścieżyńska H., Pawlicka M., Dziadczyk P., Rżanek-Boroch, Z. The impact of plasma-modified films with sulfur dioxide, sodium oxide on food pathogenic microorganisms. Packaging Technology and Science , 2015, 28 (4), 285-292.
  8. Maćkiw E., Modzelewska M., Mąka Ł., Ścieżyńska H., Pawłowska K., Postupolski J., Korsak D. Antimicrobial resistance profiles of Listeria monocytogenes isolated from ready-to-eat products in Poland in 2007-2011. Food Control 59, January 2016.

Konferencje:

  1. K. Pawłowska, B. Windyga, A. Grochowska, H. Ścieżyńska, Ł. Mąka, M. Fonberg-Broczek, A. Morawski, S. Porowski 49th EHPRG INTERNATIONAL CONFERENCE, Budapeszt, Węgry, 28.08 – 02.09.2011r plakat: „Use of Ultra High Pressure Under Argon for Inactivation of Staphylococcus aureus and their Enterotoxins”  
  2. Ł. Mąka, E. Maćkiw, H. Scieżyńska, K. Pawowska, M. Popowska. BioMicroWorld 2013 V International Conference on Environmental, Industrial and Applied Microbiology, Madryt, Hiszpania, 2-4 października 2013 plakat: “Antimicrobial resistance of Salmonella strains isolated from meat products from retail in Poland”
  3. Ł. Mąka, E. Maćkiw, H. Ścieżyńska, M. Modzelewska, M. Popowska. Food Micro 2014. Nantes, Francja, 31.08 – 04.09.2014r.“Antimicrobial resistance of Salmonella spp. isolated from retail food in Poland”
  4. E. Maćkiw, Ł. Mąka, M. Modzelewska, H. Ścieżyńska. Food Micro 2014. Nantes, Francja, 31.08 – 04.09.2014r. “Antimicrobial resistance of Listeria monocytogenes isolated from food in Poland”